Voeding

Een goed menu om mee af te vallen en op gewicht te blijven is gevarieerd. Ik kan een lijst met goede voedingsmiddelen opschrijven, maar hoeveel heb je ervan nodig, en wanneer eet je het beste wat? Dat is niet zomaar te zeggen, dat is heel persoonlijk. Het is zogezegd geen ‘one size fits all’. We hebben ook niet allemaal dezelfde kledingmaat.

Wat heeft je lichaam nodig?

Je eet om je lichaam te geven wat het nodig heeft. Het goede nieuws is dat het lichaam veel verschillende stoffen nodig heeft. Je lichaam heeft dus baat bij een gevarieerd en evenwichtig menu met goede voedingsstoffen, bv. een Mediterraan menu (groenten, fruit, noten, peulvruchten, volle granen, magere zuivelproducten, olijfolie, gevogelte en vis ).

Niet te veel & niet te weinig

Het zal duidelijk zijn dat je niet te veel moet eten, maar te weinig is ook niet goed. Van slablaadjes-diëten val je misschien af, maar het gaat ook ten koste van je gezondheid. Op die manier verbrand je niet alleen vet maar ook spierweefsel. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als je nog verder gaat met uithongeren (anorexia) gaat je lichaam ook je eigen organen als voedsel gebruiken. Je kunt wel bedenken hoe slecht dat is.

Jojo-effect

Als je je lichaam uithongert leer je het bovendien te overleven met weinig voeding. Als je dan weer normale porties gaat eten grijpt je lichaam zijn kans en gaat hamsteren. De kilo’s vliegen er dubbel zo hard weer aan. Dan kun je weer overnieuw beginnen.

Lekker & gezond

Bij afvallen denken mensen vaak dat je van alles moet laten staan en constant met een hongergevoel rondloopt. Gelukkig is dat niet zo. Zoals gezegd is je lichaam gebaat bij een gevarieerd en evenwichtig menu met goede voedingsstoffen. Gezond en heel lekker gaan prima samen.

Lichaamsbouw

Een belangrijk uitgangspunt voor het samenstellen van een goed en evenwichtig menu is je lichaamsbouw, of beter gezegd, de karakteristieken die bij je lichaamsbouw horen. Er zijn verschillende type lichaam, en elk type heeft een ander menu nodig om het gewenste gewicht te bereiken en houden. We onderscheiden 3 hoofdtypen ; een mesomorf, een ectomorf en een endomorf lichaam.

  • Mesomorf

Een atletisch lichaam, in vaktermen mesomorf genoemd, heeft brede schouders en een smalle taille. Denk aan Arnold Schwarzenegger. Mesomorf vrouwen hebben een zandloperfiguur. Dit lichaamstype is heel dankbaar om te trainen. Het heeft van nature weinig vet, en als er al overtollig vet aan zit is dat er redelijk snel af te krijgen met de juiste voeding en training. Een mesomorf lichaam leent zich bij uitstek voor het opbouwen van veel spiermassa.

Nu hebben de meeste mensen niet zo’n lichaam, en ik zal je laten zien dat dat niets geeft. Andere lichaamstypen hebben een ander voedingspatroon en andere training, en, ze hebben hun eigen mogelijkheden.

  • Ectomorf

Het tweede type lichaam is de zogeheten ectomorf. De meeste voetballers, modellen en fitgirls hebben zo’n lichaam. De karakteristieken zijn slank, small, weinig vet, snelle stofwisseling. En dan snap je gelijk waarom dit ook het ideale lichaam voor wielrenners is; hun lichamen moeten de hele dag voedsel verstouwen om dat zo snel mogelijk om te zetten in nieuwe energie. Drie Alpencols op een dag wegtrappen in een moordend tempo lukt je niet zonder licht en slank lichaam met een snelle stofwisseling. Arnold Schwarzenegger heeft domweg niet het lichaam voor dit soort werk. Een ectomorf zal op zijn beurt nooit zulke spierbundels kunnen ontwikkelen als mesomorf Schwarzenegger. Maar als je een ectomorf-lichaam goed te eten geeft en goed traint krijg je… Ronaldo.

  • Endomorf

Het derde type lichaam is de endomorf. Dit type lichaam is stevig en rond (Oprah Winfrey) en heeft van nature een vrij hoog vetpercentage en een trage stofwisseling. Een endomorf moet uitkijken met eten en eetgewoontes want hij/ zij wordt snel dik. Maar met een juist menu is dat redelijk te sturen. Een voordeel van dit type lichaam is dat je de spieren goed kunt laten groeien, en dus kun je werken aan een mooie vorm. Laat ik een beroemde endomorf noemen bij wie dat laatste aardig gelukt is: Vin Diesel.

Wat ben jij?

Sommige van jullie zullen direct zeggen: “ik ben een endomorf, mesomorf of ectomorf”. Maar velen zullen tussen endomorf en mesomorf inzitten, of tussen mesomorf en ectomorf.

Het juiste menu

Als je wilt dat ik een dieet voor je samenstel zal ik je dus een aantal vragen stellen om inzicht te krijgen in je lichaamsbouw, je eetgewoontes en de hoeveelheid beweging die je hebt. Het is ook belangrijk te weten of je man of vrouw bent, welke leeftijd je hebt, hoeveel je weegt, en wat je doel is.

En dan kunnen we aan de slag. Ik stel een basismenu voor je samen, en aan de hand van de resultaten stellen we dat bij. Als je tegelijkertijd een fitnessprogramma volgt slaan we twee vliegen in een klap. Je werkt naar het gewenste gewicht toe, traint ondertussen vertrolletjes weg en kweekt mooie spieren.

Delen: