Fitness

Wie aan fitness wil doen kan natuurlijk naar een sportschool gaan. Maar dat hoeft niet. Je kunt ook thuis, in een hotelkamer of in de vrije natuur trainen. En, heel belangrijk, met precies hetzelfde resultaat!

Het trainen van spieren draait om het maken van series spierbewegingen, al dan niet met behulp van een weerstand. Dat kunnen de apparaten van een sportschool zijn, maar ook elastische banden, eenvoudige gewichten, een suspension-kabel, het gewicht van je eigen lichaam (zwaartekracht), etc. Kies altijd een methode die je zelf prettig vindt, dan train je met maximaal plezier en heb je de meeste kans op goede resultaten.

Trainen wanneer je wilt

Het liefste train ik thuis, dan is het het beste in te passen in mijn leven. Ik kan gelijk beginnen en hoef niet eerst de deur uit. Het is mogelijk om een lange training doen of twee kortere als dat beter uitkomt. Ik kan mijn eigen muziek opzetten. Heerlijk. Alleen al door deze elementen ben ik meer gaan trainen.

Maar ook voor mensen die graag naar de sportschool gaan geldt dat er veel te winnen valt als je weet hoe je ook thuis kunt trainen. Dan kun je ook vooruit als je geen tijd hebt om op en neer te reizen naar de sportschool, als het hondenweer is, als de sportschool gesloten is, als je op vakantie bent of als je door een eng virus binnen moet blijven.

Geen one size fits all

Op de home-pagina van mijn app en website staan altijd een of meerdere gratis trainingsprogramma’s. Die zijn heel algemeen, want ze zijn als idee bedoeld voor iedereen die zich aangesproken voelt. Je moet die programma’s dan ook zelf een beetje aanpassen aan je fysieke toestand en voorkeuren. Bij het samenstellen van een persoonlijk trainingsprogramma hou ik rekening met jouw wensen en voorkeuren. Ik vraag je wat je doel is (afslanken, conditie verbeteren, spieren opbouwen, of een combinatie daarvan), hoeveel tijd je hebt om te trainen, of je verder nog aan sport doet of beweegt, met welke hulpmiddelen je graag wilt trainen, etc. Ik vraag je verder ook naar je lichaamsbouw (dat licht ik toe onder VOEDING in het hoofdmenu). Daaruit kan ik afleiden of je een snelle of trage verbranding hebt, een gegeven dat ook van invloed is op hoe je het beste kunt trainen.

Je ziet dat er qua training niet zoiets bestaat als ‘one size fits all’; succesvol trainen is maatwerk.

Delen: